Click here to subscribe

Ben ik de juiste moeder?

Wat het moederschap voor jou betekent...

Het is een mooie dag en je stap vol energie je bed uit. De nacht was goed, de kids hebben lekker geslapen, jij bent ontspannen en voelt dat dit een goede dag gaat worden.
De kids hebben weer een dag school voor de boeg en jij mag lekker aan de slag op je werk.

Maar dan begint toch het gekonkel over die boterhammen schoenen, jassen en tassen. Je dacht dat je het allemaal goed voorbereid had en toch kan een klein dingetje in de ochtend al roet in het eten gooit.

Die fijne ochtend verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Het gevoel van die frisse ochtend verdwijnt als sneeuw voor de zon en de stemmen in je hoofd beginnen weer door te ratelen. "Hoe kan het nu weer zover komen, ik had alles toch zo goed klaargezet?" en nog strenger: "Ik ben hier echt niet voor gemaakt, om het elke ochtend weer op deze manier te doen."
En je gaat verder... De kinderen moeten toch richting school en jij wilt op tijd op je werk komen. Eenmaal aangekomen op je werk zak je even met je hoofd in je handen...
Je laat de ochtend aan je voorbij gaan, mijmert over de ochtend die je achter de rug hebt en stelt je de vraag: "Ben ik nu echt de juiste moeder?" Schuldgevoel neemt de overhand.

Wow wat ben je streng voor jezelf


Wow wat ben je streng voor jezelf. Want wie of wat is een goede moeder? Wat maakt dat je bepaalde verwachtingen hebt?

Er bestaat geen ultieme moeder. Het is geen voorgeschreven methode die zorgt voor succes. Jij mag er jou eigen vorm aan geven.

Wat er van je gevraagd wordt is om je kinderen in een veilig omgeving op te laten groeien, te zorgen onderwijs en hen hun eigen indentiteit te laten ontwikkelen.

Het gaat met vallen en opstaan.

En hoe jij daar invulling aan geeft? Dat mag met vallen en opstaan gaan. Er is niemand die je precies heeft geleerd hoe het moet. Er is geen opleiding die je gevolgd moet hebben, anders dan de opleiding die je je leven lang van je ouders hebt gekregen.

Dus waarom ben je streng voor jezelf? Waarom heb zo'n oordeel over hoe je het doet?
Waarschijnlijk uit schuldgevoel naar je kinderen. Maar ook je kinderen leren de lessen van het leven, wat betekent dat niet elke dag een topdag hoeft te zijn. Want als je laat zien dat niet alles altijd even makkelijk gaat en dat jij daar als moeder in mag leren dan zien jouw kinderen dat ook.

Het moederschap is geen voorgeschreven weg, het is jouw weg die jij met jouw ervaringen, overtuigingen en belemmeringen vorm mag geven. Weerhoud jezelf niet om deze weg ook te delen met je partner, vriendinnen of collega's. Want alleen dan voel je dat je gedragen kunt worden in je gedachten en ervaringen. Alleen dan weet je dat de weg van het leven voor iedereen een uitdaging is en je pas kunt groeien als je inziet dat daarbij ook dalen hoort en weet jij wat het moederschap voor jou betekent.

Veel liefs,

Anne-Maartje

ps. elke maand maak ik ruimte vrij in mijn agenda om een aantal moeders een GRATIS BOOST te geven. Hierin sparren we een half uurtje over hoe jij als moeder naar jouw moederschap kijkt en waar je tegenaan loop. Deze kun je met deze link plannen. Voel je welkom!